5 curiositats del Palau de la Música Catalana
04 / Maig / 2015 - Àlex Usach -El Palau de la Música Catalana és un edifici emblemàtic no només a nivell arquitectònic, sinó també a nivell social i cultural. Construït entre 1905 i 1908 per l’arquitecte català Lluís Domènech i Montaner, acull tant obres de caire regional com internacional. A continuació et presentem 5 curiositats d’aquest meravellós edifici. Les coneixies?
-
El primer concert realitzat amb l’orgue va córrer a càrrec de Alfred Sittard, organista de la catedral de Dresde. Aquest concert va suposar escoltar per primera vegada un concert d’orgue a Barcelona fora d’una església.
-
El Palau de la Música Catalana és la única sala de concerts modernista declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO (4 de desembre de 1997). També va ser declarada Monument Nacional el 1971.
-
La primera pedra que es va col·locar al Palau durant la seva construcció es troba a la Sala d’Assaig de l’Orfeó Català.
-
L’imponent arc de que creua l’escenari principal està dividit en dos parts. La part esquerra representa la música tradicional, mentre que la part dreta representa la música clàssica.
-
A l’any 1960, durant la dictadura i amb la intenció de reforçar vincles amb Catalunya, el govern central espanyol va autoritzar la interpretació de El Cant de la Senyera per poder celebrar el centenari del poeta Joan Maragall. A l’últim moment, però, les autoritats varen prohibir la reproducció de l’obra. Un grup d’assistents a l’acte, just quan aquest va començar, es posaren de peu i començaren a entonar l’himne, tot llençant pamflets en contra de Franco. Aquest acte va comportar detencions dels joves impulsors, entre ells el que anys després va ser president de Catalunya: Jordi Pujol. Fins l’any 1967 no es va tornar a autoritzar la reproducció de El Cant de la Senyera.